Dražen vs Oskar Šmit

Jedna od najboljih utakmica u istoriji evropske košarke odigrana je 14.03.1989 u Atini. U pitanju je finalna utakmica Kupa pobednika kupova između Real Madrida i italijanskog Snajdera iz Kazerte. Finale je završeno pobedom Reala nakon produžetka 117:113 (102:102). Ova neverovatno efikasna utakmica (60:57 za Real na poluvremenu), tokom svog dramatičnog toka donela je ljubiteljima košarke nezaboravan duel dvojice tada najboljih poentera u Evropi (uz Nikosa Galisa) – Dražena Petrovića i Oskara Šmita, koji su ukupno postigli 106 poena (Petrović 62, Šmit 44).

Dražen Petrović i Oskar Šmit

Dražen Petrović i Oskar Šmit

Real je u prvom poluvremenu pogađao SVE, Dražen blista, a Kazerta je nekako držala priključak takođe sjajnim šutem za 3 poena i ofanzivnim skokovima. Svaki put kada bi se Real odlepio, Kazerta se vraćala (Šmit je postigao trojke na 94:98 i za produžetak na 99:102). Dražen je šutirao trojke 8/16, za dva poena 12/14 i sa penala sjajnih 14/15!!! Sa druge strane, Šmit je slobodna bacanja šutirao 15/16, a trojke 6/11 (za dva slabijih 5/19)

Naslovna strana magazina Gigantes del Basket, posvećena finalu Kupa pobednika kupova 1989.

Naslovna strana magazina Gigantes del Basket, posvećena finalu Kupa pobednika kupova 1989.

.

Petrović je na kraju bio junak trijumfa, a lako je mogao biti i tragičar jer je na 20 sekundi pre kraja, pri rezultatu 102:102 nakon sjajne trojke Šmita sa 8 metara, poveo napad i izgubio loptu u želji da reši utakmicu. Srećom po Dražena, tada još uvek mladi Fernando Đentile (34 poena) nije uspeo da postigne trojku u poslednjim sekundama (vrhunac drame, tražen je faul pri šutu na Đentileu, ali sudije donose odluku – faula nema). Kasnije u produžetku, Dražen vodi Real do pobede sa 11 poena. Trojka početkom produžetka, a zatim neponovljivim solo akcijama postiže poslednjih 6 poena za Real. Nisu ga sprečili ni sjajni Šmit i Đentile (2 trojke zaredom, odmah nakon prenošenja lopte). Zanimljivo je da prema zvaničnoj statistici, Kazerta utakmicu završava sa 47, a Real sa samo 29 skokova (21-3 u ofanzivnim skokovima)!!! Veliki udeo u ovome ima činjenica da je Fernando Martin, drugi najbolji igrač (Draženov “rival” unutar ekipe), odigrao čitavu utakmicu sa slomljenim prstom. Kazerta je ofanzivnim skokom kompenzovala promašaje iz igre. Ali, Real je na neverovatan način uspeo da neutralizuje skakački deficit i zahvaljujući sjajnom procentu šuta za 2 poena, dobije utakmicu. Ova utakmica ujedno predstavlja i vrhunac evropske karijere Dražena Petrovića koji se na kraju sezone seli u NBA ligu.

Petrović i Fernando Martin.

Petrović i Fernando Martin.

Image

 

autor – Zlatko

Advertisements

2 thoughts on “Dražen vs Oskar Šmit

  1. Pingback: Finale Kupa Koraća 1978. | Ex-Yu košarka

  2. Pingback: Najsjajniji reprezentativni turniri – 3. Zagreb 1989 | Ex-Yu košarka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s