“Bič” Dejana Bodiroge

Svima je jasno da je Dejan Bodiroga posedovao fantastičnu tehniku kakva se danas, nažalost, jako retko viđa na košarkaškim terenima. U velikom arsenalu driblinga i poteza Bodiroge, jedan se izdvajao po svojoj efikasnosti i uvek privlačio interesovanje, posebno u vreme dok je nastupao u Barseloni. U pitanju je dribling sa promenom ruke, u Španiji “kršten” kao “El latigo” što u prevodu znači bič (zbog kretnje koja podseća na izgled biča). Usled nedostatka kreativnosti sportskih novinara sa ovih prostora, zvaćemo ga po španskom imenu ili njegovom prevodu. U SAD-u ovaj dribling je poznat po imenu “Shammgod” jer je God Shammgod, bivši NBA igrač (nastupao za Cedevitu 2008), bio prvi koji ga je koristio u američkoj košarci iako je potez mnogo ranije korišćen od nekih jugoslovenskih igrača u Evropi. Nije poznato ko je uveo ovaj potez, postoje razne verzije (Kićanović, Cvjetićanin itd). Jedno je jasno – Bodiroga ga je popularizovao. On sam kaže da ga je prvi put video kod legende jugoslovenske i hrvatske košarke Danka Cvjetićanina.

Ukratko, radi se o sledećem – Bodiroga igra 1 na 1, tapka loptu jednom rukom (u njegovom slučaju najčešće desnom), pravi promenu brzine u desno (strana ruke kojom se tapka lopta) i kada odbrambeni igrač požuri da ga “zatvori” ne bi li sprečio prodor, Bodiroga preuzima loptu levom rukom i pravi naglu promenu pravca koja hvata odbrambenog igrača na pogrešnoj nozi, nakon čega ostaje mesta za laku završnicu ili slobodan šut.

“Najvažnije je da odlučno krenete udesno, ne bi li svi pomislili da odlazite ka košu u tom pravcu. Ono što doprinosi uspešnosti ovog driblinga je to što se jako teško brani jer i kada bi pokušali da anticipirate i sprečite promenu pravca, meni ostaje prostor da nastavim desno i da prođem. Trebalo mi je šest-sedam godina da usavršim ovaj potez trenirajući. Najbitnije je dosta uvežbavanja, dobra koordinacija tela i naravno dobra tehnika driblinga.” (Bodiroga, 2002).

“Nemoguće je braniti ovu akciju.” – Karlos Kazora, specijalista za odbranu i “žrtva” Bodiroginog driblinga.

Mnogi su, videvši Bodirogu na delu pokušali da kopiraju ovaj dribling, neki sa više, neki sa manje uspešnosti. Manu Đinobili ga povremeno koristi nakon 2002. godine, takođe i grčka zvezda Vasilis Spanulis.

Kao prilog, snimak koji ilustruje ubitačnu efikasnost koju “El latigo” nosi, u izvođenju onog koji ga je najbolje i najčešće koristio – Dejana Bodiroge.

Video by Zlatko (ex-yu košarka).

Advertisements

One thought on ““Bič” Dejana Bodiroge

  1. Pingback: Cibona – 30 godina od osvajanja prvog Kupa šampiona | Ex-Yu košarka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s