Organizaciona mizerija u (evropskoj) košarci

Mnogi tvrde da je košarka drugi najpopularniji sport u Evropi. Međutim, ono što košarku drži svetlosnim godinama daleko od fudbala jeste njena slaba organizacija od FIBA-e, preko Euroleague privatne kompanije i ULEB-a. Najočigledniji u primerima lošeg funkcionisanja  jeste novčano nagrađivanje klubova koji se takmiče u njenom najvećem klupskom takmičenju koji organizuje evropska zajednica liga ULEB tj. privatna kompanija Evroliga u saradnji sa FIBA-om i po njenim pravilima. Evo jednog frapantnog podatka. Ukoliko tim u jednoj evroligaškoj sezoni osvoji titulu bez poraza u čitavoj godini, zaradio bi €453.000, dok u fudbalskoj Ligi Šampiona samo za učešće u grupnoj fazi klub već zaradi €8.600.000 (podaci iz prošle sezone)! Za jedan nerešen rezultat u grupnoj fazi LŠ, nagrada je €500.000!!!

FIBA je do 2000. godine organizovala najjača klupska takmičenja, da bi Evroliga odlučila da se osamostali i da samostalno organizuje novu ULEB Evroligu. Zatim sledi serija loših poteza FIBA Europe koja pokušava da parira sa paralelnom Supro Ligom koja se zbog inferiornosti gasi nakon samo godinu dana kao i druga dva njena takmičenja (Korać kup i Saporta kup) koji postaju ULEB Cup (danas Eurocup). Zatim sledi mučenje sa usklađivanjem pravila između Evrolige, i FIBA-e, pojedinačnih nacionalnih šampionata itd., koje traje i dan danas. Sve ovo samo su primeri konfuzije u košarci, a kao najbrutalniji primer dolaze strašno niske novčane nagrade za klubove, pogotovo kada se uporede sa fudbalom i UCL.

“Košarka je redak sport koji nije unifikovan. Ako smatramo da je NBA najbolji, što ja ne mislim ali nije bitno šta misli jedan čovek, treba napraviti unifikaciju pravila i kompletno slediti NBA. Postoji 4-5 košarkaških igara kao forme, čak i lopte su različite, tereni, vreme napada…od amaterske, ženske košarke, koledž itd. Kada jednu moćnu organizaciju kao što je FIBA Europe sruši ULEB i uzme joj primat nad klupskom košarkom, stavi sve velike klubove na svoju stranu, jasno je da tu više neće biti “ljubavi”, jer postoje pobeđeni i poraženi. Ja ne vidim da će oni u skorije vreme uspeti bolje da sarađuju. Organizuju kongrese na luksuznim destinacijama, nekontrolisane su plate. To je jedna borba koja traje čak i između FIBA Europe i FIBA.” – Božidar Maljković

download

Da se vratimo na novčane nagrade. Nigde na sajtu Evrolige ne može se pronaći visina zarada od učešća za klubove, dok je na sajtu fudbalske LŠ sve transparentno i dostupno. Međutim, poznato je iz izjava čelnika klubova, (najčešće Partizana koji kao klub sa najmanjim budžetom u Evroligi konstantno ima finansijske probleme) da je nagrada za svaki trijumf u takmičenju mizernih 7 hiljada evra, plasman u Top 16 vredi jednu veliku nulu, F4 vredi 50 hiljada, finale 125 hiljada, a nagrada za titulu je 250 hiljada evra. U fudbalu je to ovako: bonus za top 16 – 3,5 miliona, za 1/4 finale 3,9 miliona, za polufinale 4,9 miliona, finale 6,5 miliona evra itd.

Paradoksalno i smešno je što npr. Evroliga i pored toga što su joj nagrade ovako niske, zahteva minimalni budžet od 4 miliona evra za klubove koji žele da konkurišu za licencu koja donosi višegodišnju garanciju učešća bez obzira na postignute rezultate. Takođe, Evroliga ne dozvoljava klubovima da se pojedinačno bave prodajom TV prava i sklapaju svoje ugovore u vezi s njom, a u isto vreme zadržava 20% prihoda od istih. Za košarku, vrlo visoki budžeti određenih evroligaških klubova (CSKA 33 miliona, Barselona 27 miliona itd.) dolaze od sponzorskih ugovora i ostalih marketinških zarada, bogatih vlasnika, TV prava itd. Siromašni klubovi mogu da opstanu jedino prodajom igrača.

Novčane nagrade UEFA Champions League 2012-2013

Novčane nagrade UEFA Champions League 2012-2013

Sada, poredimo gornju sliku sa Evroligom:

  • Playoffs: /

  • Base fee for group stage: /  (pri potpisivanju ugovora, € 300.000 dobijaju klubovi sa A licencom, € 100.000 klubovi sa B licencom.)

  • Group match victory:  €7.000

  • Group match draw: /

  • Round of 16: /

  • Quarter-finals: /

  • Semi-finals: €50.000

  • Losing finalist: €125.000

  • Winning the Final: €250.000

autor – Zlatko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s