Godina Miloša Teodosića u najavi

Etore Mesina je verovatno napravio jedan od najboljih poteza u karijeri iskoristivsi novu šansu da postane deo stručnog štaba jedne NBA ekipe (San Antonio Spurs), jer je odavno postalo evidentno da gubi konstantnost rezultata u evropskoj košaci. Iako je nakon velikih uspeha u prvoj epizodi sa CSKA (2006-2008), dobio sjajne uslove u Realu koji jos od vremena Željka Obradovića i Sabonisa traži evropsku titulu, nije uspeo da napravi rezultat. Isto se desilo i nakon napuštanja Madrida i druge epizode u Moskvi.

U Srbiji vlada mišljenje da je Mesina uništio ili unazadio karijere nekih od najkvalitetnijih igrača svojim eksperimentisanjem sa pozicijama igrača. (Veličković, Krstić, Teodosić).

Konkretno, u slučaju Teodosića, Mesina je došao na ideju da ga značajno koristi na poziciji dva, iako je svakom jasno da je Teo jedan od najkreativnijih plejmejkera u Evropi već duži niz godina.

Kada se već činilo da mu karijera ozbiljno stagnira, nakon još jednog poraza na F4 Evrolige, Teodosić je sam odveo CSKA do trofeja u VTB ligi nakon 0-2 protiv Lokomotive.

Nakon toga je Mesina dobio lekciju od mlađeg kolege Saše Đorđevića o tome kako se Miloš Teodosić koristi na terenu. Vodio je ekipu do srebrne medalje i još jednom je izabran u idealnu petorku šampionata.

U međuvremenu se u CSKA desila ključna stvar – promena trenera. Umesto Mesine šansa je pružena Dimitrisu Itudisu, nekadašnjem vernom pomoćniku Željka Obradovića tokom 13 godina u PAO-u.

Novi trener dao je veću slobodu i lidersku ulogu Teodosiću koji je svoje sjajne partije sa svetskog prvenstva preneo na početak nove sezone. Kao rezultat toga i njegove forme, Teodosić je u VTB ligi MVP za oktobar, dok je nakon prvih 5 utakmica u grupnoj fazi četvrti strelac i prvi asistent Evrolige. Takođe je prvi po broju postignutih trojki. Himkiju i Unikahi je ubacio po 27 poena i podelio po 10 asistencija.

Sve ovo uz skor 5-0 koji trenutno CSKA ima, ukazuje na to da je pred nama možda i najbolja sezona Miloša Teodosića do sada, iako je 2009/10 već biran za MVP-a EL.

Statistika u prvih 5 mečeva EL

Statistika u prvih 5 mečeva EL

S obzirom da od kraja prethodne sezone i Svetskog prvenstva igra zrelije nego ikad, treba očekivati velike stvari od njega ove sezone, možda konačno i titulu u Evroligi zbog koje je doveden. Sezona je duga i čini je više faza, najvažnije utakmice su još uvek daleko i još je rano prognozirati da li će CSKA i Teodosić ove godine razbiti prokletstvo gubitnika na Final Four-u.

autor – Zlatko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s