All-around magija

Šta je u stvari vrhunski all-around ili polivalentan igrač? Ne samo igrač koji pokriva više pozicija na terenu, već i neko ko poseduje jedinstvenu i retku kombinaciju veština. U većini slučajeva u pitanju su igrači sa visinom centra ili krilnog centra koji poseduju sjajnu koordinaciju i veštinu sa loptom koju lako prenose i uspešno igraju spolja. Uz to imaju i sjajan šut kojim lako kažnjavaju rivale i sjajnu 1 na 1 igru (Kukoč, Novicki). S druge strane, tu su i nešto niži igrači koji čitave sezone mogu zvanično da igraju pleja, a u isto vreme da poseduju sjajnu leđnu tehniku (Dejan Bodigroga).

Uopšte nije teško izdvojiti najkvalitetnije all-around igrače u Evropi trenutno. Samo su dvojica – Nemanja Bjelica i Dario Šarić.

Jedinstveni skill-set koji Bjelica poseduje čini ga jednim od najinteresantnijih igrača za gledanje. Fenomenalan je šuter i čini se da čak ima prostor i  da popravi šut za 3 poena. Sjajan je 1 na 1, ekipe koje igraju sa dva centra ili visokim, sporijim krilnim centrima, ne mogu da ga sačuvaju. Dobar je u odbrani i dokazao je da može da čuva i fizički jače igrače i centre. Možda je malo kasnio sa razvojem, ali danas je apsolutno u top 10 igrača u Evroligi. Čini se da je jedina stvar koja mu fali – liderstvo. Često je igrač “iz senke”, čiju sjajnu statistiku malo ko uoči tokom meča. Imao je sjajnu ulogu na svetskom prvenstvu ove godine. Ušao je u odličnu seriju trenutno sa Fenerbahčeom gde je na nekoliko mečeva MVP i deluje kao da bi ovo mogla biti njegova najbolja godina.

10632689_414429638708370_4839263576333087826_n (1)

Dario Šarić, iako dosta mlađi od Bjelice, već je imao fantastičnu lidersku rolu na nivou ABA lige prošle sezone kada je blistao u Ciboni. Takođe, košarkaški IQ koji poseduje, ravan najboljim plejmejkerima, vidljiv je načinom na koji pronalazi saigrače i stvara sebi pozicije. Sjajno se kreće i bez lopte, ima sjajan osećaj na skoku. Jedina stvar koja mu manjka, ali koju je takođe unapredio jest šut i mehanika šuta. Procenti za tri poena mu nisu vrhunski ali odlično ih dozira i ume da pogodi. Još uvek gubi dosta lopti, ali mlad je i treba ga istrpeti. Tek na poslednjih nekoliko utakmica deluje da je “prepoznat” od strane Dude Ivkovića u Efesu. Prepoznat u smislu da jednostavno mora da mu se da liderska uloga jer je daleko najkvalitetniji igrač tamo, iako ima 20 godina, iako su Cibona i Efes nebo i zemlja po rosterima. Posebno nakon povrede Krstića.

10432949_10152914952703420_8293777988615232611_n

 

autor – Zlatko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s