Gomeljski sa poštovanjem

Nagrada za trenera godine u Evropi (Evroligi) danas nosi ime legendarnog Aleksandra Gomeljskog, dugogodišnjeg trenera Sovjetskog Saveza, koji je ovu reprezentaciju vodio do zlata na OI 1988. u Seulu, dva svetska zlata i čak sedam evropskih. Sa svojom selekcijom 60-ih je predstavljao je pravu “noćnu moru” svima, među kojima i Jugoslaviji. Konačno je, 1970. godine na SP u Ljubljani, Jugoslavija prekinula dominaciju Gomeljskog. U međuvremenu, slavni trener zbog problema sa jevrejskim poreklom biva privremeno sklonjen (OI 1972. u Minhenu) sa mesta glavnog trenera SSSR-a. I pored toga je poznato da su to praktično bili igrači koje je on selektirao, njegov tim (CSKA), tako da je uvek bio oko ekipe. U to doba, stasava “zlatna” generacija jugoslovenske košarke. Gomeljski se 1977. godine vraća na mesto glavnog trenera, sa krajnjim ciljem osvajanja zlatne olimpijske medalje na domaćem terenu u Moskvi 1980. Ono što ga je tamo sačekalo, predstavlja prema njegovom ličnom priznanju najteži poraz u karijeri. Jugoslavija je dobila utakmicu koja je donosila prolaz u finale, rezultatom 101:91, nakon produžetka. Kasnije nam je Gomeljski donekle vratio za ovaj poraz na SP u Španiji i čuvenoj utakmici kada je izgubljeno +9 u poslednjem minutu, kao i u Seulu 1988. Bio je sitan i prgav, galamdžija, često je loše govorio o nekim jugoslovenskim igračima tokom frustrirajućeg perioda od šest godina u kojem Sovjeti nisu mogli da savladaju Jugoslaviju na velikim takmičenjima. Bio je takav autoritet i jaka ličnost da se sve svodilo na jedan cilj – prevazići Gomeljskog. I u tome smo uspeli. Gomeljski iskreno i sa poštovanjem priča o rivalstvu sa Jugoslavijom u razgovoru sa Jovanom Tanurdžićem, vođenom pre 15-ak godina:

“Uvek sam voleo igru koju je vaš državni tim sprovodio. Naravno, najviše ste mi bili dragi kada smo vas pobeđivali. Ali, istina je samo ta da sam provodio besane noći pred neke odlučujuće utakmice naše reprezentacije i “plavih”. Znao sam da bez obzira šta pripremim, za Slavnića ili Ćosića nije bilo iznenađenja, jer su oni uvek imali neku svoju akciju, koja je iznedrena u tom trenutku. Ta inventivnost vas je izdvajala oduvek.

kicanovic-cosic

“Svaka pobeda nad Jugoslovenima se brojala mnogo više od drugih. Na Olimpijadi u Seulu za zlatno odličje igrali smo sa vama. Amerikanci su ranije otpali i to me uvek oraspoložilo, jer njihov odnos prema ostalom košarkaškom svetu je bio potcenjujući. U Seulu sam likovao kada su moji igrači dobijali najsjajnija odličja. Međutim, olimpijski turnir u Moskvi je moja rana, koja se ne može preboleti. Domaći teren i tim valjda najbolji od kako sam predvodio “zbornaju” i očekivao sam zlato. Ali naišli smo na Jugoslovene. Taj poraz me je skoro udaljio od trenerske klupe. Ne, nije bilo ništa nekorektno, već smo svi živeli za zlatnu medalju osvojenu u našoj prestonici. Kićanović, Slavnić, Dalipagić, Ćosić, Jerkov i ostali izabranici mog višegodišnjeg prijatelja Ranka Žeravice su nas nadigrali. Nismo izdržali pritisak imperativa pobede. To vam nikada neću zaboraviti. Ukoliko je moguće za nešto u sportu se osvetiti onda je naša pobeda na svetskom šampionatu u Španiji bar donekle ublažila rane. Sećate se, bila je to ona utakmica kada ste u poslednjem minutu imali devet poena razlike, a mi smo otišli u finale Mundijala. Sve je to život, uspomene i ukoliko hoćete, žal za vremenom koje je neumitno prohujalo.”

“Kada govorimo o tom dobu moram istaći još nešto: rivalitet naših i vaših košarkaša je doneo napredak svetskom košarkaškom pokretu. Mnogi su do pojave generacije jugoslovenskih i sovjetskih igrača mislili da je kvalitetan basket moguć samo u Americi. Dokazali smo da i beli igrači imaju sve psihofizičke osobine ravne crnim igračima, a to se sada dokazuje i u NBA takmičenju.”

1235649442

Gomeljski je, sa pomenutim prekidom, bio selektor SSSR-a u periodu od 1961 do 1988. godine!

 

autor – Zlatko

Advertisements

One thought on “Gomeljski sa poštovanjem

  1. Pingback: Najsjajniji reprezentativni turniri – 3. Zagreb 1989 | Ex-Yu košarka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s