Nesuđeni profesionalci

Dve legende YU košarke i Partizana, pre svega ličnim odlukama i spletom okolnosti propustili su šansu da postanu prve zvezde evropske i amaterske košarke koje bi zaigrale u NBA ligi, u profesionalcima.

Jumping Yugo

Nakon Olimpijade u Montrealu, 1976. godine, Praja Dalipagić otputovao je na probu u Boston na osnovu prethodnog poziva pomoćnog trenera Celticsa, Džona Kilileje.

“Potražio sam savet od Ćosića koji sve zna o američkoj košarci. Rekao mi je: “Zašto da ne! Idi, probaj, pa odluči sam!” Danima sam razmišljao…posle razgovora na OI u Montrealu, krenuo sam sa Ćosićem i tastom preko “bare”.

“Mislim da ni kouč nije razumeo koliko je Praja igrao dobro na sedmodnevnim treninzima. On je individualno dorastao bilo kome od igrača koji prelaze u profesionalce i samo je pitanje koliko bi mu vremena trebalo da se navikne na drukčiji način igre. Siguran sam da bi posle perioda aklimatizacije on igrao u prvoj postavi Celticsa” – Krešo Ćosić.

Nakon nekoliko zapaženijih utakmica u kampu Celticsa, bostonske novine skovale su Praji nadimak – JUMPING YUGO. Prisutne je oduševljavao svojim horogom koji je bio malo poznat u Americi. Ono što je Dalipagića sprečilo u NBA angažmanu bilo je predstojeće služenje vojnog roka kao i činjenica da nije želeo dugogodišnji ugovor jer nije imao plan da porodicu seli u Ameriku. Sledeća bitna stvar koja je kočila saradnju bilo je potpuno nepoznavanje engleskog jezika. O ovome svedoči i simpatičan deo Dalipagićevog govora na prijemu u košarkašku Kuću slavnih 2004 godine. Sve vreme je pričao na srpskom, a u ulozi prevodioca bila je njegova ćerka. Na kraju se kratko obratio na rečima: “Thank you for all, thank you for my family, thank you for my daughter.”

Dalipagić na probi u Bostonu

Dalipagić na probi u Bostonu

Kića i Indiana Pacersi

Tokom svojih najsjajnijih dana u Partizanu, Kićanović je tajno otišao na par dana u Ameriku. Bio je gost Indiana Pacers-a. Legendarni košarkaški novinar Predrag Mrmak, prenosi izjavu atašea za štampu ovog NBA ligaša:

“Kićanović je trenutno sa gazdom kluba na ručku. U džepu ima potpisan ugovor sa naše strane. Zamolio je da se vrati kući, razmisli, potpiše i vrati ga. Iduće sezone on će biti naš najveći as, uskoro i prva zvezda NBA!”

Ugovor se i dan danas verovatno nalazi kod Dragana Kićanovića, naravno nepotpisan. Nakon povratka u Beograd, odlučio je da karijeru ipak nastavi u Evropi. Da li bi Kića možda bio pravi naslednik najvećeg šutera Pita Maraviča, ili samo epizodista, ostaju večita nagađanja.

Kića se na kraju odlučio da prvi inostrani klub bude Skavolini iz Pezara. Odluku je obrazložio na sledeći način:

“Zato što je Pezaro na moru i zbog toga što obožavam plodove mora!”

kica

 

autor – Zlatko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s