U očima saigrača, najbolji ikada – “Žila”

Brojke su uvek govorile u ime Kreše Ćosića kao najtrofejnijeg jugoslovenskog košarkaša. Osvojio je rekordnih 14 medalja sa reprezentacijom, od čega 6 zlatnih. Na to je važno dodati i 6 titula klupskog prvaka Jugoslavije i 2 titule prvaka Italije. Po povratku iz Amerike, podigao je Zadar sa dna tabele do dve nove uzastopne titue prvaka 1974. i 1975. godine. Danas je vać svima jasno da je Krešo bio igrač daleko ispred svoga vremena, centar sa tehnikom pleja, čovek koji je među prvima rauzmeo šta za tim znači dobra odbrana i jedan od najsvestranijih igrača u istoriji.

Niko veličinu Ćosića ne može bolje da dočara od njegovih saigrača iz reprezentacije. Osvrnimo se samo na neke od najinteresantnijih priča o čuvenom Ćosi, nekih od legendi svog vremena…

Krešin cimer iz reprezentacije, a kasnije i kum, Dragan Kapičić:

“Pripremali smo se za omladinsku Balkanijadu koja je bila ujedno kvalifikacioni turnir za Evropsko omladinsko prvenstvo 1966. u Portu San Đorđu. Bruno Marcelić ga je doveo na naš trening. Zvali su tog, kao trska visokog i mršavog momka “Aušvic”. Naš trener Žeravica stavio ga je malo u igru, prošlo je samo nekoliko trenutaka kada je duplo snažnijem Ivici Valeku lupio takvu “bananu” da smo se svi zabezeknuli. Istina, onako mršav pao je na zemlju, ali se odmah videlo o kakvom se talentu radi.”

kresimir

Rato Tvrdić, tvorac Ćosinog nadimka “Žila”..

“Jednom prilikom uhvatio sam ga za nožicu, skoro da je cela mogla da se obuhvati prstima i rekao: ‘Ovo je prava žila’. Ko bi rekao da će mu ta reč uskoro postati drugo ime.”

Kao mladić bio je prvi po šalama “podvalama” na pripremama reprezentacije. Međutim, po odlasku u Ameriku, nešto se promenilo…

“Negde u leto 1970, posle trijumfa na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, počeo je moj veliki prijatelj i drugar da me nagovara da se otisnemo u avanturu, odemo na studije u Ameriku. Dugo sam se lomio, takoreći već odlučio da pođem s njim, u poslednji čas ipak odustao. Krešo je svakog leta dolazio u Jugoslaviju, igrao za reprezentaciju, nismo mogli da verujemo koliko se brzo menjao. Provo je svetski centar mormonske vere koja je u suštini veoma pozitivna. Propoveda da čovek čoveku mora dobro da čini, ne dozvoljava seksualni život pre braka, zabranjuje upotrebu alkohola, čak i kafe. Ćosa je u potpunosti primio mormonsku veru, nastavio po povratku 1973. da je propoveda u Evropi. Od momka uvek spremnog da se često i ‘neslano’ našali sa drugovima, preobraćen je u pravu lepo vaspitanu ‘devojčicu’.” – Dragan Kapičić.

Sa Pinom Đerđom, ubitačni duo Zadra.

Sa Pinom Đerđom, ubitačni duo Zadra.

Ćosić je proveo tri godine na Univerzitetu Brigam Jang, a pored toga što je postao član mormonske crkve, postigao je velike uspehe na terenu. Prvi je neamerički košarkaš koji je nastupio za All-star tim Univerzitetskog prvenstva SAD, sa brojkama od 22,3 koša i 13 skokova po utakmici.

Evo šta je na temu promene stila života Kreše Ćosića imao da kaže večiti dečak, Moka Slavnić:

“Dobro se sećam tih sedamdesetih godina, bio sam na nekoliko priprema ‘plavih’. U celom svetu poznati as bio je predmet šala saigrača, prevashodno zbog smernih mormonskih običaja. Čim bi se pojavila neka zgodna devojka, drugovi su vikali: ‘Žila, ova traži tebe!’ A Ćosić ne skida pogled sa neke verovatno verske knjige! Žavršava se ručak, omiljena poslastica bila je voćna salata, Kreša uzme jedan zalogaj i sa gnušanjem odguruje tanjir! Naravno, to smo mu mi sipali alkohol, a mormoni ni da liznu ne smeju. Često smo bili prilično neumereni, ali je ‘Žila’ sve to stoički podnosio, sa onim nadaleko poznatim smeškom na licu.”

kreso

Moka još jednom…

“Ne postoji čovek na ovoj kugli koji ga nije voleo. Mi, drugari iz reprezentacije, nosićemo ga u srcima do kraja života. Ljudina u svakom pogledu, jednostavno predodređen za lidera. Imao je apsolutno sve kvalitete vrhunske košarkaške zvezde, tehniku i pregled igre najboljeg beka, šut vrhunskog krila, osećaj za rampe i skok centra svetske klase. Ukoliko je imao neku manu, onda je to bila fizička konstitucija. Ipak, rekao bih da mu je najveći kvalitet bila sposobnost da se u potpunosti podredi kolektivu. Svi mi smo bolovali, manje ili više, od sujete. “Žila” baš ni malo. Nije mu bilo važno koliko će koševa postići, u svakom trenutku mislio je samo na uspeh tima. Zbog toga smo mu se divili, za nas, njegove drugove, ne postoji ni najmanja dilema ko je najveći svih vremena”

“Najbolji čovek koji se pojavio u našoj košarci, genijalac apsolutno u svakom pogledu. Centar kao rođen za sledeći vek, apsolutno posvećen košarkaškoj igri, sjajan prijatelj i drugar. Obeležio je blistavu epohu., skovao mnoga sjajna znamenja.” – Dražen Dalipagić

“Sve što je znao, Ćosić je ispričao na parketu. Veliki u svakom pogledu, fantastičan sportista, još bolji čovek. Jugoslovenski sport ostaće veliki dužnik već pomalo zaboravljenoj legendi iz Jazina Encu Sjovitiju, čoveku koji je od prvog dana verovao u Krešu, čak i u trenucima kada su se listom svi smejali posmatrajući tog mršavka na betonskim terenima širom Jugoslavije. Najsvestraniji košarkaš svih vremena, imao je u malom prstu ovu čudesnu igru.” – Ranko Žeravica.

Citati: Najbolji igrači YU košarke svih vremena

autor – Zlatko

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s