Ženska košarkaška reprezentacija Jugoslavije

Inicijacija u igru

I pored toga što je fokus na muškoj košarci bivše države, ženska košarka na ovim prostorima također je imala svojih svijetlih trenutaka. Naročito su dobri rezultati postignuti u periodu pred sam kraj Jugoslavije kao države. Premijernim nastupom ženske košarkaške reprezentacije Jugoslavije, je susret sa Rumunjskom u Bukureštu, 21.09.1946., na prvom prvenstvu Balkana. Utakmica je završila pobjedom Jugoslavije 23-6. Selektorom je bio Bora Jovanović, profesor DIF-a i eminentni košarkaški radnik, kasnije prvi predsjednik Košarkaškog Saveza Srbije.
Slično kao i muškoj konkurenciji, vladala je Crvena Zvezda, koja je osvojila čak 15 uzastopnih šampionata Jugoslavije u periodu od 1946. do 1960. godine. Nacionalna selekcija će biti sastavljena mahom od igračica crveno-belih tih godina. Prvo pojavljivanje ženske reprezentacije Jugoslavije na Evropskim prvenstvima, desiće se u Beogradu 1954. godine. Osvojeno je ohrabrujuće peto mjesto i prve pobjede na velikim takmičenjima. Selektor Strahinja Alagić, imao je nezaboravnu generaciju “plavih” dama tih dana na Tašmajdanu – igrale su Aleksandra Gec, Cica Kalušević, Ljubica Otašević, Branka Cipruš, Branka Prelević… Već 1959. godine, osvojeno je 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Moskvi i to će, sve do 1990., biti najboljim rezultatom ženske košarke na svjetskim prvenstvima. Dominantnom silom evropske i svjetske košarke tih godina, bila je reprezentacija Sovjetskog Saveza. Jugoslavija će sve do kraja šezdesetih godina igrati ulogu Pepeljuge na međunarodnim natjecanjima, da bi onda dobila pozitivan impuls pojavom Marije Veger – percipirane kao ženski Korać svog vremena. Sa njom stiže i prva medalja na Eurobasketu u talijanskoj Messini, 1968. godine. Ponovo je čuveni Strahinja Alagić vodio djevojke sa trenerske klupe. Put ka međunarodnom respektu Marija Veger će vladati ženskom evropskom košarkom početkom sedamdesetih. Na šampionatu Evrope u Rotterdamu 1970. godine, ostvaruje 27.3 poena prosječno, a dvaput ubaci 40 poena. Jugoslavija pod vodstvom Ladislava Demšara osvaja broncu. Na sljedeću medalju će se čekati punih 8 godina, ali će u tom međuvremenu i klubovi početi ostvarivati značajne rezultata. 1972. godine, beogradski

Marija Veger donijela je prve medalje ženskoj košarci SFRJ

Marija Veger donijela je prve medalje
ženskoj košarci SFRJ

Voždovac igra finale Kupa Liliane Ronchetti, a Industromontaža iz Zagreba to ponavlja četiri godine kasnije. Oproštaj velike Marije Veger – Demšar sa reprezentativnim dresom, odigraće se na Eurobasketu 1978. u Poznanu. Ponovljen je najveći uspjeh ženske košarke – srebrna medalja. Selektor Borislav Ćorković je na prvenstvo poveo i plejadu mlađih košarkašica, koje će u narednih nekoliko godina igrati veliku ulogu u klupskim i reprezentativnim uspjesima – Zorica Đurković, Sofija Pekić, Vukica Mitić, Biljana Majstorović. Kruna sedamdesetima, bio je evropski naslov košarkašica Crvene Zvezde 1979. godine. Sve se posložilo te sezone; trener Strahinja “Braca” Alagić imao je lepršav tim, predvođen zvijezdama nacionalnog tima, Sofijom Pekić i Vukicom Mitić, te najboljom evropskom košarkašicom tih godina, Zoricom Đurković. U finalu, odigranom u španskoj La Coruni, igračice Zvezde slavile su sa ultravisokih 97-62, protiv košarkašica BSE iz Budimpešte i osvojile Kup Šampiona, iste godine kad je u muškoj konkurenciji premijerno slavila sarajevska Bosna.

Prva olimpijska medalja

Dolazak Milana Cige Vasojevića na kormilo ženske reprezentacije 1980. godine, bio je dobitnički potez. Vasojević će odmah odvesti, već iskusni tim, do brončane medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi i to u premijernom nastupu Jugoslavenskih košarkašica na olimpijskom takmičenju. Samo par tjedana kasnije, slijedi potvrda kvaliteta ievropska bronca u Banjoj Luci.  Iste godine, zagrebačka Montmontaža osvaja Kup Liliane Ronchetti, jedini koji je neka ekipa iz bivše SFRJ osvojila. Montmontaža će i sljedeće sezone, 1980-81, igrati finale Kupa Liliane Ronchetti, ali će je ovaj put potući ekipa Spartaka iz Moskve. Crvena Zvezda iste godine igra svoje drugo finale Kupa Šampiona, uspješniji je tim Daugava iz Rige. Nakon obećavajućeg početka osme dekade prošlog vijeka, slijedi smjena generacija i zatišje na velikim takmičenjima. Do 1987. godine, nije osvojena niti jedna medalja na velikim takmičenjima, iako su djevojke nekoliko puta bile blizu toga. Selektor Vasojević dela mudro, a pojavljuju se buduće zvijezde evropske i svjetske košarke – Danira Nakić i Razija Mujanović, ali i velik broj kvalitetnih košarkašica, koje će Jugoslaviji u samo pet godina donijeti velikih medalja kao u četrdesetogodišnjoj povijesti. Nova generacija jugoslovenskih košarkašica će nakon medalja u mlađim selekcijama, osvojiti evropsko srebro 1987. godine, na prvenstvu u Cadizu. Od giganta prohujalih vremena, Sovjetskog Saveza, izgubile su samo sa 73-83, nakon sjajnog otpora. Iste te godine, na Univerzijadi održanoj u Zagrebu, košarkašice Jugoslavije osvajaju svoje jedino zlato na velikim natjecanjima.

Selekcija koja je pod vodstvom Milana Vasojevića osvojila olimpijsku broncu na igrama u Moskvi 1980. godine

Selekcija koja je pod vodstvom Milana Vasojevića osvojila olimpijsku broncu na prvenstvu Evrope u Jugoslaviji 1980.

Vrhunac i kraj ženske košarkaške reprezentacije SFRJ

danira nakic

Čudo iz Šibenika – Danira Nakić bila je najboljom evropskom košarkašicom kasnih osamdesetih i ranih devedesetih

Olimpijada u Seoulu 1988. godine vidjela je možda i najbolje izdanje YU-košarkašica u istoriji. Trajni “Ciga” Vasojević, doveo je generaciju predvođenu Danirom i Razijom, do olimpijskog srebra. Mnogi se sjećaju i koša Anđelije Arbutine, samo sekundu prije kraja polufinala sa Australijom, koje je završilo 57-56 u korist igračica SFRJ. U finalu je viđena sjajna utakmica, u kojoj su jugoslovenske košarkašice pružile svoj maksimum i izgubile od selekcije SAD sa 70-77. I sljedećih godina, uspjesi se nastavljaju, iako je 4. mjesto na Eurobasketu 1989. bio jedini ozbiljniji kiks tih godina. Da i ta godina donese radosti i uspjeha, pobrinule su se košarkašice Jedinstva AIDA iz Tuzle sa nezaustavljivom Razijom Mujanović na centru; osvajaju Kup Šampiona Evropea, u finalu odigranom u Firenci, bolje su od talijanske dinastije AS Vicenza. Tuzlanske košarkašice će i 1990. igrati finale, ali ovaj put Kupa Liliane Ronchetti. Poražene su od talijanske Parme. Ta 1990. godina, donosi i prvu medalju ženske košarke na Svjetskim prvenstvima. Sjajna Danira Nakić, te godine i treći put zaredom najbolja košarkašica Evrope, vodi sjajno društvo

Raza je bila najdominantnijom igračicom koju je dala bivša država - tuzlansko Jedinstvo je vodila do osvajanja klupskog prvaka Evrope.

Raza je bila najdominantnijom igračicom koju je
dala bivša država – tuzlansko Jedinstvo je vodila do
osvajanja klupskog prvaka Evrope.

sa novim selektorom, Mihajlom Vukovićem na kormilu reprezentacije, do svjetskog srebra. Veliki udio u uspjehu imaju i ostale: Mujanović, Arbutina, Eleonara Vild, Slađana Golić, Mara Lakić, Nina Bjedov… Posljednjim velikim takmičenjem, koje je odigrala ženska reprezentacija, bilo je Evropsko prvenstvo u Tel Avivu 1991. godine. Trenerom tima je tad Miodrag Vesković, a u razigravanju po grupama, pobjeđena je i dotad nesavladiva, ekipa Sovjetskog Saveza. Sovjetske košarkašice će se revanširati u finalu sa pobjedom 97-84. Najboljom igračicom starog kontinenta je te godine Razija Mujanović, osvajajući tako prvu od tri takve nagrade. Ispostavlja se da je to bio i posljednji veliki uspjeh i medalja. Nakon raspada SFRJ, ženska košarka će pasti u ambis još dublje nego muška. Niti jedna od novonastalih reprezentacija malih državica, neće biti među osvajačicama medalja u više od dvadeset godina nakon 1991. Na posljednjem Eurobasketu u Francuskoj, 2013. godine, reprezentativke Srbije bile su blizu, osvojivši 4. mjesto. Da li je to naznaka poboljšanja i osvajanja novih medalja u budućnosti ili će nakon ove iznimke ponovo uslijediti period mizernih rezultata, nisam sposoban suvislo odgovoriti.

autor: Souly

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s