Najsjajniji reprezentativni turniri – 4. Lijež 1977.

Nakon Olimpijskih igara u Montrealu 1976., gde je osvojeno srebro, uz dosta promenljivu igru, dolazi do promene selektora. Mirka Novolsela na klupi menja novi/stari selektor “Profa” Aca Nikolić. Važna stvar iz Montreala jeste da je tamo nastavljen niz pobeda nad Sovjetima koji je ova zlatna generacija po svaku cenu želela da održii i da dugogodišnji kompleks definitivno prebaci na drugu stranu. Sjajna prilika za nastavak niza bio je nadolazeći EŠ u Liježu. Ekipa osvežena novim trenerom i brojnim izmenama u sastavu (ali ne što se tiče glavnih zvezda) odlazi u Belgiju s ciljem da odbrani trofej osvojen dve godine ranije u Beogradu, u tesnom odlučujućem meču sa Sovjetima koje je rešio Dragan Kićanović. Iako je na ovom šampionatu Evrope, za razliku od prethodna dva, na putu do zlata ipak pretrpljen jedan poraz, ovaj trijumf našao je svoje sto na  listi najvećih pre svega zbog ubedljivog načina na koji su odigrane odlučujuće utakmice.

logo

Dalipagić i Kićanović bili su, bez sumnje, glavni poenteri ekipe. Ništa manje važan bio je čovek koji je radio sve na terenu, Krešo Ćosić. Uz Željka Jerkova je obavljao veliki deo posla u odbrani, a stizao je i da pogodi kada je to bilo najpotrebnije. Šta više reći o sigurnosti pod košem, kada se pomenu i iskusni Vinko Jelovac i mladi Ratko Radovanović. Mirza Delibašić se bliži zenitu svoje karijere, sjajno dopunjava bekovsku liniju Slavnić-Kićanović. Organizacija igre, čvrsto u rukama mgičnog Moke Slavnića. Tim su činili još vedeta Bosne Žarko Varajić, Jože Papić iz Olimpije, Duje Krstulović, koji će se dve godine kasnije oprobati u kampu Phoenix Suns-a i Anto Đogić  čak četvrti igrač sarajevske Bosne u sastavu. Treba spomenuti i pomoćnog trenera, Bošu Tanjevića.

Udarni poenterski tandem.

Udarni poenterski tandem.

U kvalifikacionoj grupi za polufinale, nije bilo problema. Redom su padali Španija, Finska, Belgija i Holandija. U poslednjem meču grupne faze, doživljen je iznenađujući poraz od solidne Čehoslovačke. No, neki bi rekli da su naši reprezentativci kalkulisali jer su dan ranije Italijani pobedili SSSR i bili sigurno prvi u drugoj kvalifikacionoj grupi. Čak i da u ovome ima i istine, teško da bi se kalkulisalo iz razloga što smo se plašili Sovjeta, već jedino iz razloga što smo ih želeli za rivala tek u finalu.

Jasno je šta dalje sledi…redovne mušterije Azuri, isprašeni su u polufinalu sa 88:69. Dino Menegin je sjajnom odbranom Ćosića, Jerkova i Radovanovića ostavljen na samo 4 poena, dok je za Jugoslaviju blistao tandem Partizana Dalipagić-Kićanović sa ukupno 56 poena. Usledilo je očekivano finale sa Sovjetima koji su takođe bez problema savladali Čehoslovačku u drugom polufinalu.

Preći ću odmah u na čuvenu odbojku Slavnić-Kićanović jer je to momenat koji je simbolički označio popunu propast Sovjeta i ostaće upamćen kao jedan od najponosnijih momenata u istoriji jugoslovenskog sporta. Na minut i po do kraja, pri rezultatu 72:59, Kića i Moka razmenjuju desetak brzinskih pasova na udaljenosti od metar-dva…igrači SSSR-a su potpuno izgubljeni. Kasnije se pričalo kako je Profesor Nikolić bio strašno ljut zbog “odbojke” i omalovažavanja protivnika, iako se na snimku utakmice jasno vidi da je baš u tom momentu okrenuo glavu u stranu i nije ispratio momenat koji čitava Jugoslavija i dan danas pamti. Već na poluvremenu bilo je +15. “Profa” je sjajno postavio odbranu, a veliki majstori na terenu lako su to sproveli u delo. Tada mlada zvezda sovjetske košarke, gorostas Tkačenko, bio je jedina svetla tačka u svom timu, iako je i on do brojke od 16 poena stigao najviše zahvaljujući velikoj distribuciji lopti ka njemu. Na to je dodao i standardnih 15-ak skokova. Najbolji u jugoslovenskoj ekipi ponovo su Kića i Praja, koji je ujedno izabran i za MVP-a šampionata. Krajnji rezultat 74:61. Dominacija je nastavljena, ali je još daleko od kraja…najveći trijumfi tek slede…

odbojka

Simbol dominacije.

Neposredno pre čuvene scene sa Kićanovićem, Slavnić je, uz gestikulaciju, dobacivao nešto publici. Te reči bile su upućene novinaru iz Zagreba, izvesnom Kreši Špeletiću, kome se nisu dopale šale i spletke koje je Slavnić redovno priređivao svojim saigračima na pripremama i putovanjima. U novinama su osvanule reči: “Slavnić je zao duh reprezentacije!” Na ovo je Moka odgovorio, i to pred TV kamerama, poručivši mu da će se peške vratiti u zemlju ukoliko reprezentacija osvoji zlatnu medalju. Kada je upitan kome je pred kraj finala u publici dobacivao, Moka je odgovorio: “Onaj govor bio je upućen dotičnom gospodinu Špeletiću. Okrenuo sam se prema njemu i rekao mu: ‘Prike, kada se već ne razumeš u košarku, spremaj dobre cipele pa put pod noge!”

“Bio je to naš ventil, u neku ruku i osveta onima koji su naš nipodaštavali, verovali da je naša generacija već pri kraju. Apsolutno nismo imali ni najmanju nameru da omalovažavamo Sovjete. Sa njima to i nije imalo nikakve direktne veze. “Stručnjaci” su počeli da nas već tada otpisuju, a mi smo kasnije osvojili zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili i zlatnu na Olimpijskim igrama u Moskvi.” – Zoran Slavnić.

Za kraj, izjava selektora Ace Nikolića koju provlačim kroz primljenih 61 u finalu – “Smisao i suština odbrane svode se na stav – napadati napadača, kao što se uostalom i uspešnost napada obezbeđuje žaštitom, čuvanjem, dakle odbranom sopstvene napadačke akcije od agresivne suparniče odbrane.”

lijež 77

autor: Zlatko

Advertisements

3 thoughts on “Najsjajniji reprezentativni turniri – 4. Lijež 1977.

  1. Pingback: Najsjajniji reprezentativni turniri – 3. Zagreb 1989 | Ex-Yu košarka

  2. Pingback: Najsjajniji reprezentativni turniri – 2. Manila 1978 | Ex-Yu košarka

  3. Amazing document on yugoslavian team and the legendary Cosic with the noble face!!!Thank you!We would be grateful if you put more articles and photos of Krezo-especially during his basketball career!Elli 33 from Greece .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s